ISTORIJAT
Sushi je nastao
izvan Japana.
Inspiracija za
sushi počela je negde u jugoistročnoj Aziji. Prvi izvori sushija poznati su kao
nerezisushi (Nare-zushi) i, sačinjavani su od siroveribe umotane u fermentisanom
pirinaču. Nastao je negde oko reke Mekong , a potom se proširio na Kinu i tek
kasnije Japan.
Istoriha sushija u
Japanu počela je negde u 8.veku.
Najranija referenca
za sushi pojavila se 718 god u Yōrō Code (skup pravila ili pravila
sastavljnenih u ranom Nara periodu ili Klasično Japanu).
Narednih 800 godina
sve do 19 veka, sushi se polako menja a sa njim i Japanska kuhinja. Japanci
počinju da uvode sva tri obroka, pirinač počinje da se kuva na parii što je
najvažnije, pirinčano sirće biva izmišljeno. U Muromachi Period (1336 do 1573)
konano je koričćenje sirćeta zamenilo proces fermentacije.
SAVREMENI SUSHI
Koncept savremenog
sushija osmislio je Hanaya Yohei negde u Edo periodu.
Prva razlika koju
uvodi Edo period je korišćenje sirće umesto lakto-fermentacije za kiseli
pirinač.
Edo stil je produkt
procvata Edo kulture, koju je sve više ,,običnih ljudi“ implementiralo u svoje
biznise. Edo ljudi su poznati po nedostatku strpljnja i zauzetosti svojim
poslovima. Zbog manjka slobodnog vremena i sve većeg broja ovakvih ljudi
kompanije brze hrane su doživele ekspanziju i vevliki uspeh.
Edo stushi stil
imao je mnogo novih ideja i noviteta u sebi, bavio se boljim hladnjem hrane.
Postao je specijalitet mnogih gradova u blizinu luka a onda se proširio i na
čitav Japan.
Edo sushi stil se
razvija i danas. Edo sushi stil je uvek koncentrisan na fokusiranje na ukus
jednog sastojaka za mnogo godina. To se promenilo nakon nastanka Fusion sushi
stila koji je bio sve popularniji u SAD, ali i u ostatku sveta. Mnogi sastojci
su miksovani i mešani kako bi kreirali novi ukus.
U Japanu, novi
talas sushija naziva se ,,sosaku sushi“ ili kreativni sushi i psotaje sve
popularniji.
Kreativ sushi stil
pokušava da se fokusira na jedan sastojak ali ponekad se koristi i novim
namirnicama, kao što je kavijar ili guščija pašteta, što je obično strano –
neprihvatljivo japanskoj kuhinji.
U ovom periodu
počela je da se koristi tempura brašno koje je hrskavo i služi za ,,pohovanje“
sushija ili valjanje ura maki prevrnutih rolnica u njemu. Takodje, u ovom
periodu počela je da se koristi jegulja-edomae unagi.
花屋 與兵衛 ili Hanaya Yoher rodjen je
1799-1858 god. Otac je nigiri sushija.
Smatra se izumiteljem današnjeg Tokio stila Edomae-zushi
(Edomeaezushi).
|
yohei_shop |
Ako
se pozabavimo etimologijom reči dolazimo do podatka da je EDO u prefiksu ove
vrste sushija zapravo staro ime za Tokio.
Sushi
u vreme Hanaya Yother napravljen je od ribe zarobljene u blizini Tokio zalivaa.
Nagonjen opravdanim strahom od pokvarene ribe i trovanje istom, on je ribu po
malo termički obrađivao ili marinirao u soja sosu ili sirćetu.
Ljudi
nisu voleli masno kuvano meso od stomaka tune jer se raspadalo. Zato je on
marinirao sušeno crveno meso u soja sosu a potom servirao-posluživao slajs-odrežak
ribe na pirinču prethodno začinjenim sirćetom. Pirinač je valjao u obliku
loptica-rice balls koje su bile veličine današnjih standarda. Njegov sushi je
bio totalno drugačiji od svih ,,sirova riba” stereotipa.
Njegovo
kulinarstvo je odstupalo od kulinarstva doba u kome je živeo. Pre njega, sushi
majstor je bio samo kuvar sa skracenim radnim vremenom.
Potom,
polako, radjaju se jeftin-sushi
standardi, posle čega je vlada zabranila sumnjive tezge hrane, sushi restorani
postaju mejnstrim.
SUSHI
DANAS
Danas,
relativno jeftin sushi na traci ili kaiten-zushi odnosno "rotation sushi”
je sve popularniji. Zovu ga jos i sushi-go-round ili na japanskom (くるくる寿司, kuru kuru sushi). U
Australiji ponzat je kao Sushi train.
Baš
zbog popularnosti ove vrste zadržala bih se na njegovom posluživanju. Naime, on
je postavljen na pokretnoj traci ili na krilima, tako može da prodje pored
svakog stola. U ovakvim restoranima, gosti mogu da poruče svoju kombinaciju,
ali većina njih odabere nešto već sveže pripremljeno sat rake. Račun je
sastavljen od brojeva i tipa tanjira
konzumiranog sushija.
Neki
restorani za prezentaciju sushija koriste minijaturne drvene brodice koje plove
kanalim ili minijaturne locomotive i autiće.
Pokretnu
sushi traku osmislio je Yoshiaki Shiraishi (1914–2001) koji je imao problem sa
stvarima u svom malom restoranu. Ideju je dobio gledajući pivske flaše na traci
u jednoj fabrici Asahi piva. Nakon 5-ogodišnjeg rada, razvio je i dizajnirao
traku, prilagodio njenu brzinu i napokon u Osaki 1958.god otvorio je prvu
pokretnu traku (Mawaru Genroku Sushi in Osaka). Dostigao je veliku popularnost
svojom trakom i otvorio jos 250 sushi restorana sirom Japana.
Ipak,
2001 god njegova kompanija imala je samo 11 restorana. Shiraishi je takodje
izumeo sushi robota koji se koristio za posluživanje sushija, ali ova ideja
nije imala komercijalog uspeha.
NAZIV
Japanski
naziv ,,sushi” napisan je kineskim karakterom KANJI 漢字 , za drevna japanska jela nalik
današnjem sushiju. Inače
je
adaptirani logografik kineskog karaktera koji je uzet u modernom japanskom
sistemu pisanja.
Smatra se da ima mnogo ranije poreklo i upotrebu, ali se njegova prva zabeležena
instance pojavila u kineskom rečniku iz 3. veka pre nove ere i objašnjavao
bukvalno ,,on je napravljen sa ribom”
ili ,,od ribe”.
MAST'A JIRO
Sukiyabashi
Jiro je
restoran u Ginzi (oblast Tokia), prepoznatljiv po mnogobrojnim prodavnicama,
buticima i restoranim. Smatra se najluksuznijim šoping okrugom u svetu, ali i po ovom vrlo istaknutom restoranu. Vlasnik
ovog nesvakidašnjeg restorana je sushi master Jiro Ono.
,,Michelin Guide" je ovaj koncept afirmisao dodelivši mu
3 zvezdice. O ,,Sukiyabashi Jiro"
možete saznati više u dokumentarnom filmu ,,Jiro Dreams of Sushi",
reditelja Davida Gelba, iz 2011. godine. Sushi master, Jiro Ono, kvalitet samog sushija ali i način njegovog serviranja i izborom namirnica, podigao je na jedan viši nivo i time postao uzor mnogobrojnim sushi majstorima u celom svetu.
|
Barack Obama i Shinzo Abe u Sukyabashi Jiro, Aprila 2014.god |