5 najčešće postavljenih pitanja u vezi sa sushijem!


Zaista uživate u ovom japanskom delikatesu. Jedete ga čim vam se ukaže prilika. Znate da je fin i izbalansiran obrok. Znate koji su vaši omiljeni komadi. 
Ima nešto što niste znali, a što vam niko nije pojasnio.

5 najčešće postavljenih pitanja u vezi sa sushijem!

1. Zašto se sushi NE jede viljuškom?

Da bi sushi ostao celishodan, da se ne bi raspadao i da bi se prilikom konzumiranja, ravnomerno, osetio ukus svih sastojaka ili u meri u kojoj je predviđeno, sushi se jede štapićima, osim u pojedinim varijantama sushija gde se sushi jede isključivo rukama (na primer, temaki, onigiri).
Nije nekulturno jesti rukama (osim, na primer,  sashimija - fino sečenih komada sirove rive). Sushi možete jesti rukama, ali nikada NE viljuškom! Svi pokušaju konzumiranja sushija viljuškom dovode do pogrešne konzumacije. Ili raspadnete rolnicu, pa jedete zasebno pririnač, a zasebno ribu i povrće. Ili je probadajući kroz sredinu odmotate, pa je gotovo nemoguće iscela uzeti predviđeni komad. Gotovo je nemoguće ravnomerno umočiti zalogaj u soja sos, ukoliko ga prethodno ,,nabodete" viljuškom.
Iz navedenih ali i mnogo drugih razloga, ispravno konzumiranje sushija viljuškom je gotovo nemoguće. Nigiri zalogaji, takođe, ne pokušavajte jesti viljuškom, već čistim rukama, ukoliko se ne služite štapićima, i isključivo močite ribu u soja sos i nju stavljate na jezik, kao što smo već pisali u nekom od prethodnih blogova.
Ukoliko se ne budete pridržavali naših saveta ili saveta sushi majstora u čijem baru jedete sushi, vaš obrok neće biti manje nutritivno bogat, ali manje ukusan svakako hoće! Zato savetujemo celishodno prihvatanje jedne gastro kulture, koja ne podrazumeva samo suštu konzumaciju, već i njen način, pa i ritual koji ide uz to.
Osećaćete se bolje, sushi zalogaji će vam više prijati a i ljudi oko vas će vas posmatati drugim očima, ukoliko primete da ,,znate šta radite". Šolja zelenog čaja ili sakea je, takođe, bolja varijanta od ispijanja nekog gaziranog soka.


2. Zašto se sushi prodaje na komade?

Najrasprostranjenija forma sushija je forma maki rolnica (maki=jap. motanje), koje mogu biti hoso-maki, futoi-maki, ura-maki, u zavisnosti od toga da li je prinač spolja ili unutra, da li je tanka ili debela rolnica, i sl.
Prethodno natapkana, nori (presovana morska) alga se ,,puni" ribom, povrćem ili sosem, u zavisnosti od kombinacije, a onda mota u rolnicu, koja se kasnije seče na komade. U najvećem broju slučajeva se seče na 6 ili 8 komada, opet zavisno od debljine i veličine. Ukoliko imate tanku (hoso=jap. tanka) rolnicu, koja sadrži mahom jedan ili dva sastojaka, besmisleno je seći na 8 komada, s obzirom da se radi o tanjem, "rolatu". Ura-maki i fusion rolnice, uglavnom imaju nekoliko ,,nadeva" kojim se pune, obićno su malo deblje (u odnosu na hoso-maki rolnice), te se seku na 8 komada, uglavnom. Futoi-maki (futo= jap. debela) rolnica ima više sastojaka kojim se puni, mota se od cele nori algi, deblja je i duža, te se seče na veći broj komada, glavnom je to 10.
Rolnica se seče na komade, ali izdrađuje u celosti i kao takva prodaje (porcija od 8 komada, na primer). Zato je gotovo nemoguće naći mesto gde će vam prodati ,,dva komada od svake rolnice" ili slično, ukoliko se ne radi o nekim specijalizovanim setovima, prethodno sastavljenim, koji se takođe, razlikuju, od ,,kuće do kuće".
Neki komadi se izrađuju komad po komad pojedinačno. Na primer, nigiri, gunkani ili temaki, te se mahom i prodaju na klomad ili u paru (po dva).

3. Da li se danas napravljen sushi može jesti sutradan?

Kupili ste danas sushi i ostalo vam je par komada ili cela rolnica? Ne biste da ga bacite, a niste sigurni da li sushi može da stoji. Daćemo vam odgovor na ovo pitanje, pri čemu su misljenja vrlo podeljena. Posle naše analize, bićete u nmogućnosti da sami odlučite da li ćete baciti ili ipak sačuvati preostale komade sushija.
Sushi je vrlo delikatan, ali i ne i rizičan, ukoliko se ispoštuje unapred utvrđena procedura izrade sushija i čuvanje namirnica. S obzirom da se radi o sirovoj ribi, treba biti oprezan. Sushi koji vam je ostao od danas za sutra, ne sme da prenoći van frizidera, kako bi riba ostala sveža. Pirinač od koga je sushi napravljen ,,ne trpi frižider", a vi ne možete da razdvojite ribu od pirinča. Tu nastaje problem.
Nori alga u koju je umotan sushi, ovlaži se vremenom i ume da  bude pomalo neprijatnog ukusa. Problem je kompeksan. Vaš sushi sigurno neće biti ukusan kao tog dana kada je napravljen, ali može da ,,preživi" u smislu ispravnosti namirnica do sutradan, samo ako se drži u frižideru (ili na terasi, ukoliko je hladnije vreme). Pre stavljanja vaših zaostalih komada u frižider, obavezno zatvorite posudu nečim neprobojnim, kako bi što manje vazduha bilo unutra, da se pirinač ne bi osušio.
Sutradan je najbolje izvaditi sushi  iz frižidera i ostaviti da pre konzumiranja odstoji na sobnoj
temperaturi.

4. Sushi bez alge?

Neretko se dešava da ljudi  tvrde da obožavaju sushi, ali ne i nori algu, te poručuju ,,sushi bez alge" i tvrde da su jeli rolnice bez alge i samo sa prinčem. Da li je moguće?
Najveći broj formi je sastavlje od ribe, nori alge i pirinča, ali nije nemoguće da vaša rolnica ne sadrži algu. Postoje varijante motanja u pirinčanom papiru, takođe možete uzeti donburi ili čiraši, koji ne sadrži nori aglu. Mnogi za ,,prevrnute" (ura-maki) rolnice misle da ne sadrže algu. Najveći broj rolnica sadrži morsku nori algu, ali se ona ne vidi (zato što je unutra) i ne oseća (zbog ostalnih sastojaka kojima je napunjena).

5. Miso supa pre sushija?

U japanskoj tradiciji, miso supa se jede uz obrok, a ne pre, kako je za ovo podneblje uobičajeno. Japanska tradicija nalaže ispijanje supe u toku obroka. Miso je  hranljiva i osvežavajuća supa, koja pospešuje apetit. Za sve kojima je ispijanje miso supe neprihvatljivo, slobodno potražite kašiku. Prijatno!