 |
Morske alge u svom prirodnom staništu |
Više
od 4000. godina alge se koriste kao hrana u Kini i Japanu.
Danas je Japan
glavni korisnik algi, a Japanci su razvili metod kultivisanja i ubiranja tzv.
lisnatih algi.
Morske alge ili
jap. Kaiso kroz epohe predstavljaju važan deo japanske ishrane. Danas se
najčešće koriste kao dodaci ili začini za miso supe, ramene, udone, za ,,zavijanje" sušija, ali i u
raznim drugim oblicima, u svakodnevnoj ishrani.
3 najčešće korišćene
vrste morskih algi:
Kombu, nori i wakame.
_____________________________________
 |
Yudofu |
Kombu je vrsta velikih algi, najčešće se koristi kao dodatak nekim supama ili
u pripremanju Nabe (nabemono), a što pretstavlja svojevrsni japanski ,,hot pot“
sa mesom i povrćem. Većinu ,,nabemono“ čine supe i čorbe, koje se služe u vreme
hladnih godišnjih doba. Neki od njih se,
tradicionalno, pripremaju na stolu za ručavanje.
 |
Mizutaki nabe |
Postoje dve vrste
Nabemono u japanu, ona sa blažim ukusum, priprema se sa kombu algama i tofu sirom, i naziva
se yudōfu, i malo jača varijanta ukusa, nabe koji se priprema sa jačim začinima- miso, dashi, soja sos, a
konzumira sa nekom vrstom umaka tj dipping sosem ili jap. ,,tare", a naziva se mizutaki.
Nutritivna vrednost kombu alge je, čini se,
neiscrpna.
Sadrži jod, mineral vrlo važan za pravilan razvoj,
tkđ. sadrže enzime koji razgradjuju složene sećere u ljudskom organizmu (odgovorne
za nadimanje). Prilikom konzumiranja mahunarki, razlaže gasove i apsorbuje više
hranljivih sastojaka, sprečava nadimalje i potpomaže varenju.
 |
Salata sa kombu algama |
Kombu je poznat i
kao prirodni lek za smanjenje holesterola u krvi, ali i hipertenzije. Jod kojim
je bogata pomaže u funkcionisanju štitaste žlezde. Pored svega navedenog, kombu
alge sadrže i gvožđe, kalcijum, a od vitaminima A i C. Vitamin A je neophodan za
vid, rast, razvoj kostiju, razmnožavanje, nastanak ćelija i tkiva. Vitamin C je
antioksidant i bori se s bakterijama dok ih potpuno ne uništi. deluje kao
antihistamin i smanjuje upalu uzrokovanu alergijskim reakcijama.
 |
Suva kombu alga |
Takođe
ublažava simptome alergija. Vitamin C povećava proizvodnju steroida, koji
smanjuju upalu u telu. Rezultat je jak i otporan imunološki sistem. Ovaj vitamin igra važnu ulogu u
sintezi novih kolagenih tkiva, kao što su vezivno tkivo u koži, mišićima,
ligamentima i kostima. Šta su ova tkiva jača, to su otpornija na mikrobe.
____________________________________________
Wakame alge imaju suptilno slatkasti ukus i najčešće ih možete
videti u supi ili kao sastojak salate. Vrlo su bogate omega 3 kiselinama, sadrže visok nivo
natrijuma, joda, tiamina i niancina. Sadrže i magnezijum koji je značajan za
funkciju enzima u organizmu, opuštanje mišića, proizvodnju i transport energije.
 |
Suve i natopljene wakame alge |
Visoka skoncentrisanost kalcijuma u wakame algama,
potpomaže za jačanje kostiju i kao prevencija osteoporoze.
100 gr sirovih
vakame algi sadrži 150 mg kalcijuma. U orijentalnoj medicini korišćene su za
prečišćavanje krvi, kože, kose, reproduktivnih organa ali i za regulaciju
menstruacije. Gvožđe, kojima su wakame bogate, potpomaže proizvodnju crvenih
krvnih zrnaca i sprečava anemiju.
Vitamini koji sadrže wakame alge:
A, C, E i K- neprevaziđeni za zdravlje kože i kose,
ali i za očuvanje imuniteta.
D vitamin- za poboljšanje nervnog sistema, mišića i
imunog sistema.
Riboflavin-vitamin B2- funkcioniše kao antioksidans i
radi u telu sa drugim vitaminima. Neophodan je za rast.
 |
Wakameno-sarada |
Folna
kiselina-pomaže telu da stvori nove ćelije, što je posebno važno za trudnice.
Lignani-hemijske
materije biljnog porekla, imaju ulogu sprečavanja određenih vrsta kancera,
naročito raka dojke.
_______________________________________________
Japanci
gaje čuvenu crvenu algu, porphyra, (što bukvalno znači purpurno crveno) koju
nazivaju Nori. Ovdašnjem svetu poznatija kao presovana morska alga. Klice ove alge su razbacane po školjkama; one
sporo rastu i formiraju izdanke, „filamente” na školjkama, koji onda prave
svoje spore-klice. Za oko dva meseca biljka naraste velika, seče se i suši na suncu.
 |
Presovana nori alga |
Listovi
norija se koriste za sushi rolnice, kao
toping ili dodatak jelima, nudlama, ali i za pravljenje gunkana (učestala forma
sushija, u vodu ,,ratnih brodića“). Morska nori alga izvor je B12 vitamina.
Nori
je, takođe, riznica E.P.A. (vrsta ulja za koje se smatra da je efikasna u
sprečavanju arterioskleroze), vitamina, proteina, taurina, minerala i
hlorofila. Dva lista norija imaju vitamina A jednako kao 45g spanaća, vitamina
B2, kao 56-60g mesa, kalcijuma kao jedno jaje ili dva decilitra kravljeg mleka
i gvožđa kao jedno jaje ili 1/5 L mleka.
____________________________________________________
 |
Farma algi |
Alge su biljne forme
koje postoje od nastanka života na Zemlji, datiraju od pre oko 4 milijarde
godina. Ranije su korišćene kao hrana u mnogobrojnim kulturama, pa tako postoji
evidencija da su Asteci i Inke jeli alge. Plemena u Africi takođe koriste alge
za ishranu, u Kini se koristi vekovima, kako za hranu, tako i u medicinske
svrhe. Koriste ih i narodi u Japanu, Koreji, ali i Polineziji, na Havajima, pa i u Evropi,
Južnoj i Severnoj Americi, Africi i Australiji. Povećana upotreba algi u
određenim krajevima povezuje se i sa dugovečnošću i boljim zdravljem.
 |
Fabrika algi |
Studija koja je
objavljena u časopisu Medical Hypothese, 2004. godine, zaključila je da regularna
potrošnja algi može da posluži kao prevencija i umanji razvoj HIV infekcije.
Autori su zapazili da Japan, Koreja i Čad, zemlje gde se alge koriste u
svakodnevnoj ishrani, imaju manji procenat HIV/AIDS. Prosečna dnevna potrošnja
algi u ovim zemljama je 3 do 13g (5 listova nori algi iznosi oko 25 g).
 |
Farma algi |
Autor: Jelena Tošić