Vilbur Skovil i sve o LjUTOM!

Volimo ljuto?! -Onda svakako moramo da znamo sve o ovom američkom farmaceutu!

151. godišnjicu rođenja Skovila, američkog faramaceuta, obeležićemo jednom pikantnom pričom!

Vilbur Skovil rođen je 22. januara 1865. godine. Prvobitno je bio farmaceut, a u istoriji ostao je zapamćen kao stvaralac takozvanog Skovil senzornog testa, a sada stadardizovanog kao Skovil skala.

On je osmislio test i skale 1912. godine dok je radio u ''Parke-Devis''  kompaniji za merenje pikantnosti raznih čili papričica.

Zadatak ove skale bio je da izmeri pikantnost raznih ljutih papričica. Njegovo otkriće danas je stadardizovano kao Skovil skala. On je zbog ovog otkrića 1929. godine dobio počasni doktorat Univerziteta Kolumbija.
____________________________

Ljuto je zaista ZDRAVO!

Čak i da vas pikantni ili ljuti sadržaj u ustima ne usrećuje, možda biste povremeno trebali da okusite i nešto ljuto!

Nedavna istraživanja su ukazala da kapsaicin, sastojak ljute papričice, doprinosi održanju normalne telesne težine, kao i boljem insulinskom odgovoru organizma, a sto predstavlja odličnu prevenciju dijabetesa.
__________________________

Šta je kapsaicin?

Kapsaicin je aktivni sastojak ljutih papričica. Ime je dobio po rodu Capsicum, iz čijih plodova je ekstaktovan. Kapsaicin i nekoliko slicnih jedinjenja pripadaju grupi kaspacinoida i produkti su sekundarnog metabolizma papričica, čija je najverovatnija uloga odbrana od određenih herbivora i gljiva.

Kapsaicin je u velikoj količini prisutan u placentalnom tkivu paprike (žilama, tkivu koje „drži“ semenke), takodje se nalazi u unutrašnjim membranama, mada, u mnogo manjim količinama, kao i u ostalim, mesnatim delovima ploda bliljka roda Capsicum. 
Semena ne sadrže kapsaicin, mada se najveća količina kapsaicina nalazi u tkivu za koje su one pričvršćene. 
Kapsaicin može da se koristi kao analgetik za smanjenje bola posle hirurške intervencije, tvrde danski istraživači. Utrnulost koju izaziva kapsaicin, sprečava prenošenje bola do moždanih centara koji ga registruju, tako da pacijent biva pošteđen ovog neprijatnog osećaja, otkrili su istraživači.
Koristi se za ublažavanje bolova i kod neuralgija, artritisa, neuropatija, bolova u mišićima, išijasa. Može se koristiti i kod psoriaze, tako što smanjuje upalu i osećaj svraba. Prema istraživanjima na ljudima i životinjama, oralno korišćenje kapsaicina može da poveća produkciju toplote na kratko. Baš zbog ovakvog efekta, ugljeni hidrati se posle jela raspadaju, što dovodi do zaključka da se kapsaicin može koristiti pri regulaciji nivoa šećera u krvi.

Šta kada se preOljutimo?! :)
______________________________

Najbolji način da se rešite ljutog osećaja u ustima, nije vode, jer je kapsaicin hidrofoban, pa će ga voda samo ravnomernije rasporediti po ustima!
 Jedan od nacina za ublažavanja evefka ljutine u ustima je ispijanje hladnog mleka, ili hladnog 10% rastvora šećera. Ukoliko nista od ovog ne primenite, efekat će proći posle par minuta.  Dakle budite strpljivi! :)

Kapsaicin, kao i većina alkaloida, još uvek nije dovoljno ispitan, a smatra se da ima veliki potencijal, i da može da pomogne u rešavanju mnogih, prvenstveno zdravstvenih problema.
Istraživanje na miševima je pokazalo da blokiranje određenog receptora za bol, do čega dolazi usled češćeg konzumiranja ljutih papričica, može da produži život miševima, poboljša njihov metabolizam i popravi lučenje insulina. 

Ranija istraživanja ukazala su da miševi kojima nedostaje receptor za bol, poznat pod nazivom TRPV1, imaju manju sklonost ka gojenju, što je bio znak da taj receptor igra određenu ulogu u regulaciji metabolizma. Taj receptor se nalazi u nervima, koži i zglobovima i osetljiv je na bolne stimuluse.

Istraživači su došli do zaključka da i kod ljudi blokiranje tog receptora za bol može biti veoma korisno za produžanje života i metaboličkog zdravlja, a posebno za prevenciju i ublažavanje gojaznosti i dijabetesa kod ljudi
Istraživanja su pokazala da postoji povezanost češćeg konzumiranja ljutih papričica sa manjom stopom dijabetesa i ostalih metaboličkih problema.

Kapsaicin je, takođe, koristan i u borbi protiv raka jer stvara antioksidanse koji neutrališu slobodne radikale.
Mnogobrojna istraživanj pokazala su da ljuta hrana štiti od bakterija, gljivica, virusa. I ne samo to, istraživanja su dokazala da ljute namirnice "ubijaju" ćelije raka prostate. 
,,Ljuto u tanjiru, bilo da je čili paprika, đumbir, biber, luk ili ren, povećava energiju, jača imuni sistem, povećava budnost i koncentraciju, poboljšava cirkulaciju, potpomaže varenju i topi masne naslage!" pišu večernje novosti.

No, ipak, ne mogu svi da uživaju u čarima ljutine, oni koji već boluju od oboljenja gornjeg dela gastrointestinalnog trakta, GERB-a, gastritisa i čira na dvanaestopalačnom crevu, trebalo bi da izbegavaju bilo šta što je ljuto začinjeno, poručuje dr Milinic, gastroenterolog u KBC "Bežanijska kosa.


Zdrava-čak i kad nije ljuta!
________________________

Dokazano je da paprika ima čak četiri do pet puta više ovog vitamina nego limun i pomorandža. Zbog tako velikih količina preporučuje se kao obavezan dodatak ishrani za jačanje imuniteta. U paprikama, ma koje vrste i veličine, nalaze se i značajne količine vitamina B, među kojima se posebno ističu vitamini B1 i B2. Sadrži i vitamin E kojem se pripisuju antikancerogena svojstva, vitamin A, pantotensku kiselinu, a od minerala ima najviše kalijuma, fosfora i gvožđa. 

Veruje se i da  ljuta papričica, savršeni afrodizijak, jer budi raspoloženje i strast kod ljudi. Verovanje se temelji na uticaju paprike na pojačan rad krvotoka. Osim afrodizijačkog dejstva, ovoj drevnoj lekovitoj povrćki pripisuju i da ima stimulativnu moć na kožu glave. Tačnije, tvrdi se da sprečava pojavu ćelavosti, o čemu svedoče Kalabrezi koji je jedu u ogromnim količinama.


,,Ma nije uopše ljuto!"
_________________________

Koliko puta ste (od istinskih ljubitelja ljutih papričica) čuli da, šta god probali ,,nije dovoljno ljuto"! Ljudi koji zaista uživaju u konzumiranju ljutog, očito, dosta mogu i da podnesu. Zato smo mi, u Fine sushi baru, za najhrabrije nabavali Mega death ljuti sos, za koji odmah posle prvog probanja shvatite zašto se tako i zove!

Naime, ,,Blerov" ekstremno ljuti sos je proizvod američke kompanije, osnovane 1989.godine.

Mega death sos sadrži 550,000 skovila! Da! Ne šalimo se !

Tekst koji prati ovu ,,smrtonosnu" bočicu prenosimo u celosti:
 Blair's Mega Death Sauce - Keep out of reach of children. "Be warned, this sauce contains ingredients 500 times hotter than a Jalapeño chile." Twice as hot as Possible Side Effects Hot Sauce. Unreal Heat is blended with molasses. It may fool the mouth in its deceiving heat. Of course as the sweat pours off your brow, you know Mega Death was there. Just when you thought it couldn't get hotter, it did. Great luminescent label and, of course, the signature hanging skull key chain. 

This National Champion super hot sauce is one of the hottest sauces that we carry. Look out! This one is definitely a tongue burner! 
Suggested uses: Use sparingly. Not recommended for use without dilution.

Preuzeto sa sajta http://www.chilliworld.com/FactFile/Scoville_Scale.asp

Ознаке: , , , , , , , , , , , , , , , , ,