All you need is GYOZA

餃子 Gyōza - toliko omiljena japanska poslastica

Gjoza je knedla punjena mlevenim mesom ili povrćem, kupusom, đumbirom i belim lukom, zamotana u tanko testo i izvorno nastala u Kini (Jiaozi), a voljena u celom svetu. Ukusna, mekana, sočna i topla knedla. Knedla, sama po sebi, možda ne bi bila tako voljena, da se ne poslužuje sa sosem, tzv. gyoza sosem, koji ovom apetajzeru daje poseban šmek. Gyoza sos može da varira,od ukusa i podneblja gde je nastao. Najpopularniji je upravo onaj sa soja sosem.                                                       Gyoza je poreklom iz Kine. U Istočnoj Kini tradicionalno se  poslužuje za vreme Kineske nove godine, dok je u severnim provincijama neizostavna poslastica u toku cele godine.

U zavisnosti od vrste termičke obrade, gyoze se dele na barene, kuvane na pari, pečene na tiganju, pržene u dubokom ulju i slično.

U Japanu, Yaki gyoza su gjoze pržene na tiganju, Sui gyoza su barene gjoze, dok su Age gyoza su hrskave gjoze pržene u dubokom ulju.
Utsunomiya, japanski grad u Tochigi prefekturi je grad sa najvećom potrošnjom gjoza. Tamo postoje posebne specijalizovane prodavnice za gjoze, sa različitim varijanama punjenja i prženja istih.

Gyoza shop-ovi su mali šopovi, prepuni ljudi koji strpljivo čekaju na svoje gjoze-savršeno ukusne, taman tople i beskrajno sočne.
Gyoza shop


Ознаке: